Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2014 11:43 - Пътуване в историята и към себе си -плах опит за писаница
Автор: sladkiprikazki Категория: Други   
Прочетен: 838 Коментари: 0 Гласове:
0



 Там, в Балкана, сгушено, едно градче пази жива част от историята. Едно градче с красивото име Елена. Много са вариантите от къде и кога градчето е получило името си. Дали е кръстено на царица Елена(майката на св. Константин) или на красивото горско животно, или идва от някоя от многото легенди - не знаем. Но нали именно в това е част от очарованието му. 
Разхождайки се по калдъръмените улички човек "вдишва" историята. Къщата - музей "Иларион Макариополски", първото класно училище наричано от П.Р.Славейков Даскалоливница,църквата "Успение на Пресвета Богородица", къщата на Юрдан Хаджипетков, където е роден писателят Петко Ю.Тодоров и неговата сестра Мина, любима на Яворов. Освен исторически, повечето къщи са и архитектурни паметници. Изумително е с колко любов и желание са строени тези къщи. В тях наистина е "вградена" част от душата на стопаните. В хладните изби и до днес са запазени бъчви, съхранявали руйното вино. А на чардака, на големия повдигнат одър ти се ще да приседнеш да починеш в летните жеги на хлад. Оглеждаш се и около тебе безкрайни зелени гори - стражи. Какво ли са видели и чули, колко ли хайдути са крили. Язовира и реката предлагат чудесно забавление за риболовците. При това риба има за всички. 
На около 7 км. от града са разпръснати т.нар. махали. В тях можете да откриета гостоприемни стопани, които ще ви дадат подслон и ще ви гостят щедро с гозби приготвени от истинско мляко и яйца, плодовете и зеленчуците са от градината. Сутрин е толкова тихо, че се събуждаш от тишината още в ранни зори. При това си се наспал. 
Отивайки в Еленския балкан забравяш за забързаното ежедневие, за непрекъснатите задръствания, за начумерените лица, с които се буташ всеки ден. И ти става някак по-леко да дишаш и по-ведро на душата. В Елена хората все още оставят къщите си отключени... И сърцата също.

 



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sladkiprikazki
Категория: Други
Прочетен: 14880
Постинги: 11
Коментари: 2
Гласове: 5
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930